Despre Muștar

„Hmm… oare care e istoria muștarului?”

N-a întrebat nimeni vreodată. E departe de a fi genul de curiozitate care să te țină treaz noaptea. Dar știi ceva?

Nu se știe niciodată când rămâi fără subiecte de discuție la o masă. Așa că, sunt mai mult decât bucuros să-ți fac
o incursiune în istoria fascinantă a muștarului.

Scurt popas de „știai că…”

Pasta de muștar se obține prin măcinarea semințelor de muștar și amestecarea acestora cu diverse lichide (apă, oțet, suc de lămâie sau chiar vin) și cu diferite condimente.

Originea semințelor de muștar? Planta de muștar! Mai exact, plantele din genul Brassica și Sinapis, care sunt originare din regiunile mediteraneene și din Asia de Sud.

Există dovezi care spun că plantele acestea au fost cultivate de mii de ani. Asta numesc eu persistență.

Folosit încă din Antichitate

Într-o zi, Hipocrate a zis: jur că ăsta-i cel mai bun muștar!* 

Pentru că, iată, se pare că părintele medicinei folosea pasta de muștar în scopuri vindecătoare, aceasta având proprietăți antiinflamatorii. Așadar, în Grecia Antică, muștarul se punea și pe răni, nu doar pe mâncare.

Dar muștarul nu s-a oprit doar pe mesele grecești. Acesta a fost îndrăgit și de romani, și de egipteni!

*sursa: imaginația mea

Muștarul în Evul Mediu

Ei, acum lucrurile încep să devină palpitante. Popularitatea muștarului în Europa a crescut foarte mult în Evul Mediu, în special datorită orașului Dijon din Franța, care a devenit un centru renumit și apreciat pentru fabricarea muștarului.

Acel muștar era atât de îndrăgit încât la o gală susținută de ducele Burgundiei în 1336, oaspeții au consumat într-o singură șendință 320 de litri de cremă de muștar. Ce pofticioși. 

Importanța muștarului în alimentație

Noi, muștarurile, suntem niște bogați. În minerale (calciu, fier, magneziu), vitamine (A, C, K) și antioxidanți. 

Deci, da, pe lângă faptul că gustul nostru este absolut delicios, contribuim câte puțin și la sănătate. 
Stimulăm digestia, reducem inflamația și avem efecte antiseptice. Niște talentați, nu altceva. 

Așa că, cel mai bun lucru pe care îl poți face acum este să te duci la pagina de produse și să faci cunoștință cu toate versiunile mele de muștar, de la dulce la picant!